گوگل مپس Google Maps یکی از پرطرفدارترین و در عین حال کاربردیترین سرویسهای گوگل است. شما با گوگل مپ میتوانید هر نقطه از دنیا را با جزئیات بالا ببینید؛ از خیابانهای شلوغ تهران گرفته تا کوههای آلپ و جنگلهای آمازون! یکی از امکانات مهم گوگل مپس، مسیریابی آن است. با استفاده از این ویژگی میتوانید سریعترین راه را به مقصدتان پیدا کنید و از وضعیت ترافیک مسیر هم آگاه شوید. در این مطلب میخواهیم روش کار با نقشه گوگل را به شما آموزش دهیم و نکاتی را به شما بگوییم که تا به حال نمیدانستید!
ویژگیهای گوگل مپس
گوگل همیشه در حال بهروزرسانی نقشه خودش است و ویژگیهای جدید را به آن اضافه میکند. شما با گوگل مپس علاوهبر مسیریابی، میتوانید مکانهای مورد علاقهتان را هم ذخیره کنید یا با دوستانتان به اشتراک بگذارید. در مورد رستورانها، سینماها و هر مکان دیگری که در گوگل ثبت شده، نظر داده و به آنها امتیاز بدهید. حتی میتوانید فروشگاه خودتان را در آن ثبت کنید تا بقیه راحتتر آدرس شما را پیدا کنند.
علاوهبر اینها گوگل مپس ویژگیهای دیگری هم دارد که کمتر شناخته شدهاند؛ مانند حال ناشناس، نمایش زنده و به اشتراکگذاری لوکیشن زنده شما!
قبل از شروع کار باید این نکته را بگویم که برای استفاده از گوگل مپس گوشی شما باید به اینترنت متصل باشد و جیپیاس آن هم فعال باشد. هرچند روشی وجود دارد که در صورت قطعبودن اینترنت، بازهم بتوانید از نقشه گوگل استفاده کنید! در ادامه آن را هم یادتان میدهم.
شروع کار با گوگل مپس
در حال حاضر گوگل مپس بهطور پیشفرض روی تمام گوشیهای موجود در بازار نصب شده است؛ هم گوشیهای اندرویدی و هم محصولات اپل. اگر به هر دلیلی گوگل مپس را روی گوشی خودتان ندارید، میتوانید نسخه اندروید آن را از گوگل پلی و نسخه آی او اس آن را هم از اپل استور دانلود کنید. برای استفاده از گوگل مپس کافیست تا روی آیکون آن کلیک کنید تا اپلیکیشن باز شود.
اگر برای اولین بار است که از گوگل مپس استفاده میکنید، گوگل از شما میخواهد که وارد حساب کاربری گوگل خودتان شوید. برای اینکار بعد از بازشدن برنامه، دکمۀ Sign In را لمس کنید.
بعد در کادر موجود، جیملتان ( ایمیل گوگل) را وارد کنید. اگر تا الان حسابی در گوگل نداشتید، یک اکانت بسازید. بعد از واردکردن جیمیل، رمز جیمیلتان را بزنید و Next را کلیک کنید.
در صفحۀ بعدی، ACCEPT را لمس کنید و اگر میخواهید از اطلاعات شما مثل مخاطبین، تاریخچه تماسها، اطلاعات ذخیره شده در اپلیکیشنها، تنظیمات دستگاه و … بهصورت خودکار در فضای ابری گوگل نسخۀ پشتیبان گرفته شود، گزینه Back up to Google Drive را فعال کنید.
بعد از انجام این مراحل است که شما میتوانید از گوگل مپس استفاده کنید. ما برای آماده کردن این آموزش از نسخه 11.34.2 اندروید استفاده کردیم. تمام آموزشها برای نسخه آیاواس هم قابل استفاده است. شما میتوانید در هر زمان، گوگل مپس خودتان را از طریق گوگل پلی یا اپل استور به آخرین نسخه به روزرسانی کنید.
فضای کاربری گوگل مپس؛ منوها و گزینهها
محیط گوگل مپس بسیار ساده و کاربردی طراحی شده است. همۀ ابزارهایی که به آن نیاز دارید در دسترس شماست و در چند ثانیه میتوانید مسیر مورد نظرتان را روی نقشه پیدا کنید یا به منوی مورد نظرتان بروید.
نقطۀ آبیرنگ در تصویر، موقعیت فعلی شما را در نقشه نشان میدهد. دایرۀ آبیرنگ دور نقطۀ آبی، دقت تخمین گوگل از موقعیت شماست. هرچه این دایره کوچکتر باشد یعنی گوگل با دقت بیشتری موقعیت شما را شناسایی کرده است. زاویۀ روبروی نقطۀ آبیرنگ هم جهت شما را در نقشه نشان میدهد. هرچه این زاویه بستهتر باشد، دقت بالاتر است.
در بالای صفحه، کادر جستجو و پروفایل شما قرار گرفته و در پایین صفحه هم میتوانید تمامی مکانهایی را که در اطراف شما وجود دارند ببینید، مثل رستورانها و فروشگاهها. خب حالا بیایید از بالا شروع کنیم و ببینیم هرکدام از این گزینهها چه کاری انجام میدهد.
جستجوی آدرس در گوگل مپس
کادر بالای صفحه برای جستجوی مکانها و جایی که میخواهید بروید طراحی شده است؛ برای مثال اگر بخواهیم به دفتر ملی پیامک برویم یا بدانیم که دفتر سامانۀ اینترنتی ملیپیامک کجاست، کافیست نام آن را در کادر بالا تایپ کنیم.
شاید تایپکردن آدرس در هنگام رانندگی کار چندان آسان و عاقلانهای نباشد! اما جای نگرانی نیست؛ چون گوگل مپس از فرمانهای صوتی هم پشتیبانی میکند و شما میتوانید به راحتی با گفتن آدرسی که به دنبال آن میگردید از گوگل بخواهید که شما را راهنمایی کند. برای اینکار کافیست تا آیکون مشکیرنگ میکروفن را در کادر جستجو لمس کنید.
مدیریت اکانت گوگل در گوگل مپس
برای ورود به اکانت خودتان در گوگل مپس کافیست که دایره کنار میکروفون را لمس کنید. این بخش شامل تنظیمات حساب کاربری، ویرایش اکانت و تنظیمات اصلی اپلیکیشن است. در ادامه گزینههای موجود در این صفحه را بررسی میکنیم.
Manage your Google Account
در این قسمت تنظیمات حساب کاربری گوگل قرار دارد. اینجا میتوانید نام خود را ویرایش کنید، عکس اکانت خود را تغییر دهید و اطلاعات اکانت گوگل خود را ببینید.
Turn on incognito mode
با فعالکردن این گزینه وارد حالت ناشناس میشوید. تفاوت Incognito mode با حالت عادی این است که اطلاعات شما مانند تاریخچه سفرها و مکانهایی که جستجو کردهاید، در حساب گوگل شما ذخیره نمیشود.
Add another account
اگر میخواهید اکانت جدیدی به گوگل مپس اضافه کنید این گزینه برای شماست.
Manage accounts on this device
این گزینه برای مدیریت اکانتهایی است که روی گوشی شما تعریف شدهاند.
Your profile
اینجا اطلاعات و تنظیمات حساب کاربری گوگل مپس قرار دارد. در این بخش میتوانید نام، عکس و بیو خود را تغییر دهید. تفاوت این بخش با گزینۀ اول این است که تنظیمات اینجا روی اکانت گوگل مپس اعمال میشود درصورتیکه Manage your Google Account برای تنظیمات حساب کاربری گوگل است.
Location sharing
برای به اشتراکگذاری موقعیت لحظهای شما با دوستانتان است.
Offline maps
برای مدیریت و بروزرسانی نقشههایی است که برای استفاده در مواقعی که به اینترنت دسترسی ندارید، دانلود کردهاید.
Settings
همان تنظیمات گوگل مپس است.
Help & Feedback
راهنمایی و بازخوردها؛ اگر نیاز به کمک دارید یا میخواهید مشکلی را به گوگل گزارش کنید، میتوانید از این گزینه استفاده کنید.
Your data in Maps
شامل تمام اطلاعات ثبت شده شما در گوگل مپس مثل آدرسهای ذخیره شده و تاریخچه فعالیت شما در گوگل مپس است.
میانبرها و پیشنهادات گوگل
زیر کادر جستجو لیستی وجود دارد که به شما کمک میکند سریعتر مقصد خودتان را پیدا کنید. بهطور مثال اگر شما محل کارتان را روی نقشه ذخیره کرده باشید، کلید میانبری با عنوان Work برای شما نمایش داده میشود تا مسیریابی به سمت محل کار با سرعت بیشتری انجام شود. گوگل برای شما پیشنهاداتی هم دارد. در این بخش میتوانید رستورانها، پمپ بنزین، سوپرمارکتها و داروخانههای اطراف خودتان را ببینید. بگذارید معنی هرکدام از گزینهها را هم برایتان بگویم.
Takeout: تهیه غذای بیرونبر
Delivery: رستورانهایی با سرویس ارسال غذا
Gas: پمپ بنزین
Groceries: سوپرمارکتها
Pharmacies: داروخانهها
Coffee: کافه
Hotels: هتل و مسافرخانه
تغییر نوع نقشه؛ تصاویر ماهوارهای یا نقشه خیابانها؟
یکی از امکانات جذاب گوگل تغییر حالت نقشه است. در این بخش میتوانید تصاویر ماهوارهای شهرتان را با جزییات بالا ببینید؛ حتی میتوانید منزلتان را روی نقشه پیدا کنید که در نوع خود تفریح جالبی است! اطلاع از ترافیک مسیرها، خطوط حمل و نقل عمومی، مسیرهای دوچرخهسواری و اطلاعاتی در مورد چشماندازها یا ناهمواریهای زمینشناسی از اینجا قابل دسترس است.
گوگل سه حالت برای نمایش نقشه (MAP TYPE) دارد و در هر کدام از این حالتها میتوانید جزئیات مختلفی را به نقشه اضافه کنید:
حالت پیشفرض (Default)
این حالت که کاربردیترین مورد هم است برای نمایش خیابانها، بزرگراهها و تمامی میسرها استفاده میشود.
حالت ماهواره (Satellite)
برای نمایش تصاویر ماهوارهای زمین. نمایش خیابانها، درختان، رودها و جنگلها در این حالت امکانپذیر است.
ناهمواریهای زمینشناسی (Terrain)
با انتخاب این حالت میتوانید جزئیاتی مانند پستی و بلندیها، کوهستانها و ناهمواریهای زمین را روی نقشه ببینید.
در هریک از حالتهای بالا میتوانید جزئیات دلخواهتان را به نقشه اضافه کنید:
حمل و نقل (Transit)
با اضافه کردن این گزینه خطوط حملونقل شهری از جمله مترو و بیآرتی به نقشه گوگل اضافه میشود.
ترافیک (Traffic)
یکی از کاربردیترین بخشهای نقشه گوگل، ویژگی ترافیک است. با فعال کردن آن، ترافیک راهها برای شما نمایان میشود. رنگ سبز خیابانها یعنی ترافیک روان و رنگ قرمز به معنی ترافیک سنگین در آن محل است.
مسیر دوچرخهسواری (Bicycling)
اگر به دوچرخهسواری علاقه دارید میتوانید با فعالکردن این ویژگی، مسیرهای دوچرخهسواری ثبت شده در نقشه گوگل را ببینید.
حالت سهبعدی (3D)
با فعالکردن حالت سهبعدی، وارد دنیای تازهای میشوید! در این حالت ساختمانها و نمادهای شهری به صورت سهبعدی روی نقشه ظاهر میشوند. هرچند همۀ شهرها از این قابلیت پشتیبانی نمیکنند اما دیدن پاریس با جزئیات بالا آن هم به صورت سهبعدی خالی از لطف نیست!
نمای خیابانی (Street View)
اگر این گزینه را فعال کنید نقاط آبیرنگی روی نقشه نمایان میشوند. با لمس این نقاط میتوانید نمای 360 درجه از آن محله یا خیابان را ببینید.
نوار ابزار گوگل مپس
در پایین صفحۀ گوگل مپس نواری وجود دارد که شامل 5 قسمت است. به جز مسیریابی گوگل مپس که از صفحه اصلی انجام میشود، ویژگیهای دیگر این اپلیکیشن از طریق این نوار ابزار انجام میشود:
گشت و گذار(Explore)
اگر حوصلهتان سررفته است و نمیدانید کجا بروید این گزینه کمک زیادی به شما میکند! در این بخش گوگل رستورانها و اماکن تفریحی اطرافتان را به شما پیشنهاد میدهد.
رفت و آمد (Commute)
این قسمت برای آسانتر کردن رفتوآمد شماست. اگر میخواهید به محل کار یا خانه بروید کافیست تا این گزینه را انتخاب کنید تا گوگل سریعترین مسیر را برای شما انتخاب کند و مسیریابی را آغاز کند.
آدرسهای ذخیره شده (Saved)
در اینجا تمام مکانهایی که ذخیره کردید را میبینید. آدرسهای مورد علاقه، خانه، محل کار، همگی از اینجا قابل دسترسی هستند و هرزمان که بخواهید میتوانید آنها را ویرایش یا حذف کنید.
مشارکت (Contribute) و ثبت آدرس در گوگل
اگر میخواهید محل جدیدی را به نقشه گوگل اضافه کنید باید از اینجا اقدام کنید. فرض کنیم که فروشگاهی راهاندازی کردهاید و میخواهید اطلاعات آن را روی نقشه گوگل ثبت کنید تا مشتریان شما را راحتتر پیدا کنند. برای اینکار وارد بخش مشارکت شوید و ADD PLACE را انتخاب کنید. در این قسمت میتوانید در مورد رستورانی که بهتازگی رفتید، نقد بنویسید و به آن امتیاز دهید یا حتی گوگل مپس را ویرایش کنید.
البته ما در وبلاگمان یک مقاله دیگر هم داریم به نام راهنمای ثبت مکان در گوگل مپ که در آنجا کامل به شما یاد میدهیم که چطور شرکت خودتان را در گوگل مپ ثبت کنید.
بهروزرسانی (Updates)
در این قسمت بهروزرسانیهایی که برای گوگل مپس عرضه میشود نمایش داده میشود.
مسیریابی با گوگل مپس
مهمترین ویژگی گوگل مپس قابلیت مسیریابی آن است. با نقشه گوگل هرکجای دنیا که باشید بهراحتی میتوانید سریعترین راه را برای رسیدن به مقصد مورد نظرتان پیدا کنید. در ادامه روشهای مسیریابی با گوگل مپس را آموزش میدهم.
فرض کنید که در حال حاضر میدان جمهوری تهران هستید و میخواهید به میدان تجریش بروید. بیایید ببینیم چه راههایی برای پیداکردن مسیر به سمت میدان تجریش با استفاده از گوگل مپس وجود دارد.
سادهترین راه این است که در کادر جستجو میدان تجریش را تایپ کنید و در نتایج جستجو، میدان تجریش را انتخاب کنید.
و دکمۀ آبیرنگ Direction را بزنید و کار تمام است! گوگل سریعترین مسیر را به شما پیشنهاد میدهد. با دوبار ضربه روی دکمه موقعیتیاب، وارد حالت رانندگی میشوید.
ممکن است برای یک مقصد راههای مختلفی وجود داشته باشد. گوگل بهصورت پیشفرض راهی را انتخاب میکند که ترافیک کمتری داشته باشد و سریعتر و راحتتر شما را به مقصد برساند. اما اگر میخواهید از راه دیگری به سمت مقصد خودتان بروید کافیست تا از بین راههای پیشنهادی گوگل، یکی را لمس کنید تا مسیریابی از طریق آن برای شما انجام شود.
روش دیگر انتخاب دستی مقصد از روی نقشه است. برای این کار با حرکت روی نقشه مقصد خودتان (یعنی میدان تجریش) را پیدا کنید. سازوکار حرکت روی نقشه مثل نگاهکردن به یک عکس روی گوشی است. کافیست با یک انگشت نقشه را حرکت دهید و اگر نیاز به بزرگنمایی بود، از دو انگشت استفاده کنید.
بعد از پیداکردن محل مورد نظر چند ثانیه انگشت خودتان را روی آن قرار دهید تا سنجاق قرمز (پین) روی محل مورد نظر ظاهر شود. در ادامه دکمه آبی رنگ Direction را لمس کنید و باز هم کار تمام است!
نکاتی درباره مسیریابی با گوگل مپس
یک سری نکات کلیدی برای استفاده از گوگل مپس وجود دارد که در ادامه مورد به مورد برایتان میگویم.
پیشنمایش مسیر
میتوانید قبل از شروع مسیریابی، پیشنمایشی از مسیر را ببینید و از پیچوخمهای آن آگاه شوید! کافیست تا بعد از انتخاب مسیر و و زدن دکمه Direction، Preview را لمس کنید تا مراحل کار برای شما نمایش داده شود.
اطلاعات مسیر
گزینه دیگر در صفحه Direction اطلاعات مسیر مثل ساعات پیک ترافیک، مراحل مسیر، مسافتی که در هر قسمت باید طی کنید در Steps & more قابل مشاهده است.
مسیریابی بین چند مقصد
گاهی اوقات لازم است در روز به چند جای مختلف بروید. به طور مثال اول باید دوستتان را در میدان تجریش سوار کنید، بعد به بازار گل حقانی بروید و در نهایت به خانه برگردید. حالا چه باید کرد؟ آیا لازم است که بعد از رسیدن به هر مقصد، مقصد جدید را جستجو کنید؟ این کار خیلی زمانبر است. خوشبختانه گوگل مپس امکان مسیریابی بین چند مقصد را دارد.
برای اینکار اول مقصد اولتان را انتخاب کنید و دکمۀ Direction را بزنید. در صفحه جدید سه نقطه بالای صفحه را لمس کنید و add stop را انتخاب کنید.
حالا میتوانید مقصد جدید را اضافه کنید. هم از طریق جستجو کردن و هم بهصورت دستی و انتخاب روی نقشه. از این راه میتوانید هرچقدر که دوست دارید مقصد جدید اضافه کنید.
حذف بزرگراهها و عوارضی از مسیریابی
اگر قصد رفتن به جایی را دارید و به هر دلیلی نمیخواهید گذرتان به بزرگراهها بیفتد، کافیست تا بعد از انتخاب مسیر، روی سه نقطۀ بالای صفحه ضربه بزنید و Route options را انتخاب کنید. در اینجا میتوانید انتخاب کنید که چه چیزهایی در مسیر شما نباشد!
Avoid highways: برای حذف بزرگراهها از مسیر.
Avoid tolls: اگر نمیخواهید در مسیرتان عوارضی باشد!
Avoid ferries: اگر حوصلۀ قایقهای مسافری را ندارید. (برای رفتن به مقصدها، میتوان قسمتی از مسیر را با قایقهای حمل ماشین رفت.)
پیاده یا سواره؟
گوگل مپس فقط برای مسیربابی هنگام رانندگی با خودرو نیست. اگر میخواهید مسیری را پیاده طی کنید هم میتوانید از گوگل مپ استفاده کنید. برای اینکار در بعد از انتخاب مسیر و در صفحۀ Direction روی آیکون آدمک ضربه بزنید تا مسیر پیادهروی برای شما نمایش داده شود.
حالت رانندگی و نویگیشن با گوگل مپس
حالت رانندگی یا ناوبری گوگل مپس چیزی شبیه به ناوبری با ویز است. در این حالت بعد از مشخص شدن مقصد، گوگل به شما میگوید از کجا بروید، چقدر دیگر باید بپیچید و کی به مقصد رسیدهاید. متاسفانه نویگیشن گوگل مپس برای کاربران ایرانی غیرفعال است. شاید در بهروزرسانیهای بعدی گوگل این ویژگی برای ایرانیها هم فعال شود.
ذخیره آدرس و مکانهای مورد علاقه
یکی دیگر از قابلیتهای گوگل مپس امکان ذخیره مکانهاست. اگر از یک آدرس زیاد استفاده میکنید، نیازی نیست هر بار آن را جستجو کنید. فقط کافیست آن را ذخیره کرده تا دفعات بعدی بهراحتی آن را پیدا کنید.
فرض کنیم که میخواهیم میدان تجریش را به لیست مقصدهای پر رفت و آمد خود اضافه کنیم. برای این کار ابتدا میدان تجریش را در کادر جستجو تایپ کرده یا به صورت دستی آن را روی نقشه پیدا میکنیم. سپس گزینه Save را انتخاب میکنیم.
بعد از انتخاب Save میتوانید محل مورد نظرتان را در یکی از لیستهای موجود مثل مورد علاقهها(Favorites) یا مکانهایی که قصد رفتن به آنجا را دارید (Want to go) ذخیره کنید. حتی میتوانید لیست مخصوص خودتان را بسازید (+New list) و اسم آن را رستوران بگذارید و در آن تمام رستورانهای مورد علاقهتان را ذخیره کنید.
برچسبگذاری آدرسها (Label)
بعد از ذخیره آدرس میتوانید به آن برچسب (Label) بزنید. برای مثال به آدرس خانهتان برچسب Home و به محل کار خودتان برچسب Work بزنید. با اینکار میتوانید خیلی راحت و از قسمت Commute مسیریابی به سمت مقصد را آغاز کنید. برای اینکار از نوار ابزار پایین صفحه گزینه Save را انتخاب کنید. محل مورد نظر را از لیستی که در آن ذخیره کردهاید پیدا کنید؛ مثلا Favorites. آن را انتخاب کنید و گزینه Label را لمس کنید. نامی برای برچسب خود بگذارید و کار تمام است.
به اشتراک گذاری لوکیشن
حتماً برای شما هم پیش آمده است که میخواهید با دوستانتان بیرون بروید و قرار است در محلی همدیگر را ببینید. شاید هم قرار است در رستوران یا کافه همدیگر را ببینید اما نمیدانید آدرس را چگونه به اشتراک بگذارید که کسی گم نشود. راه حل بسیار ساده است. کافیست مکان موردنظر را روی نقشه انتخاب کنید و دکمه Share را بزنید. در صفحۀ بعد انتخاب کنید که از چه راهی میخواهید لوکیشن را برای دوستانتان بفرستید؛ تلگرام، واتساپ یا پیامک.
به اشتراک گذاری موقعیت لحظهای (لایو لوکیشن)
یکی از قابلیتهای جدید گوگل مپس، اشتراک موقعیت لحظهای یا لایو لوکیشن است. با این ویژگی میتوانید موقعیت لحظه به لحظه خود را برای دوستانتان مخابره کنید. با فعال کردن این گزینه، افرادی که لوکیشن خود را برایشان ارسال کردهاید موقعیت شما را بهصورت زنده روی نقشه میبینند.
برای استفاده از لایو لوکیشن گوگل مپ، در صفحه اصلی وارد پروفایل خود شوید و Location Sharing را انتخاب کنید. دکمۀ آبیرنگ Share location را لمس کرده و تعیین کنید چه مدت میخواهید لوکیشن شما لایو باشد. در نهایت از طریق واتساپ، تلگرام یا گزینههای دیگر آن را به اشتراک بگذارید.
نقشه آفلاین و دانلود نقشه
برای استفاده از گوگل مپس همیشه لازم نیست که آنلاین باشید. با کمی برنامهریزی، میتوانید نقشه شهرهای مورد نظر خودتان را دانلود کنید و بهصورت آفلاین هم از امکانات نقشه گوگل استفاده کنید؛ بهطور مثال اگر قصد سفر به شیراز را دارید کافیست در قسمت جستجو نام شیراز را تایپ کنید. در نتایج، شهر شیراز را انتخاب کنید.
با لمس کادر پایین صفحه وارد قسمت توضیحات شهر میشوید. از این قسمت گزینه دانلود DOWNLOAD را انتخاب کنید و در صفحۀ بعدی مجدداً DOWNLOAD را بزنید. به همین راحتی نقشه شهر شیراز را دانلود کردید و هرزمان که خواستید میتوانید بدون نیاز به اینترنت به مسیریابی در شیراز بپردازید!
سخن آخر
نقشه گوگل دقیقترین نقشه آنلاین است. در این نقشه کوچکترین جزئیات مثل نام کوچهها هم قابل مشاهده است. با استفاده از گوگل مپس میتوانید هر نقطه از زمین را ببینید و بهراحتی مسیر خودتان را در شهرهای مختلف پیدا کنید. در کنار مسیریابی، امکانات دیگر مثل نظر دادن درباره رستورانها و اماکن عمومی، به اشتراکگذاری لوکیشن و پیشنهادات جذاب برای گشتوگذار در شهر باعث شده گوگل مپ صرفاً یک نقشه نباشد. با گوگل مپ میتوانید برای زندگی خود برنامهریزی بهتری داشته باشید و در زمان صرفهجویی کنید.
احسان
این که حالت رانندگی در داخل ایران غیر فعاله خیلی ما امید کننده ست.