تابهحال تجربۀ خرید آنلاین داشتید؟ اینکه در منزلتان نشسته باشید و تنها با چند کلیک ساده بتوانید نیاز خودتان را برطرف کنید و از آلودگی هوا و ترافیک هم در امان باشید. اصلاً شاید فرصتی برای رفتن به بازار و خریدکردن ندارید یا حتی نتوانستهاید اجناسی را که موردنظرتان بوده پیدا کنید.
این اجناس میتواند خوراکی، پوشاک، لوازم دیجیتال، لوازم بهداشتی و ... باشد. شاید در گذشته تنوع اجناس خیلی کمتر بود اما با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی، خیلی از افراد به خریدهای اینترنتی روی آوردند. این پدیده که به تجارت الکترونیک معروف است با سرعت زیادی رو به جلو در حرکت است. بهخصوص در ماههای اخیر با گسترش بیماریهای واگیردار، تجارت الکترونیک بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت.
با این مقاله از وبلاگ سامانه ملی پیامک همراه باشید تا با مفهوم تجارت الکترونیک بیشتر آشنا شویم.
تجارت الکترونیک، چه نوع تجارتی است؟
تجارت الکترونیک (electronic commerce) یا کسبوکار اینترنتی نوعی تجارت است که در آن خرید و فروش محصولات، آنلاین و با ابزارهای الکترونیکی مثل اینترنت، تلفن و ... انجام میشود، یعنی معاملاتی که در آن فقط کالا ردوبدل میشود و واسطۀ بین تولیدکننده و مصرفکننده، شبکههای اینترنتی هستند.
با محبوبیت بیشتر گوشیهای هوشمند، شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام و همینطور سایتهایی مثل دیجیکالا و افزایش اعتماد کاربران به خریدهای اینترنتی، تجارت الکترونیک فرصت خوبی برای افزایش ارتباط کسبوکارها با مشتریان شد. این تجارت همچون تجارتهای سنتی به شکلهای مختلفی ارائه شد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
انواع تجارت الکترونیک چیست؟
تجارت الکترونیک دستهبندی و انواع و اقسام متفاوتی دارد. در مورد هر کدام از آنها در ادامه بیشتر توضیح میدهیم.
B2B یا تجارت فروشنده با فروشنده
مثالی که برای این نوع تجارت میتوانیم بزنیم، ارتباط تولیدکننده با توزیعکننده و عمدهفروش با خردهفروش است. در چنین تجارتی، تاجر علاوهبر مشتری باید واسطههای بازار را هم بشناسد. در گذشته این تجارت بیشتر مرسوم بود چون هدف اصلی خرید و فروش عمده در قالب تجارت الکترونیکی بود، میگوییم عمدهفروشی چون قبلاً خردهفروشی در اینترنت کمتر انجام میشد و کاربر همۀ اجناس موردنیازش را اینترنتی تهیه نمیکرد.
B2C یا تجارت فروشنده با مصرفکننده
تجارت فروشنده با مصرفکننده یا تجارت خردهفروشی، یعنی فروش کالا از طریق فروشگاههای اینترنتی بدون ارتباط مستقیم با مشتری. برای مثال در ایران فروشگاه اینترنتی دیجی کالا و خارج از کشور آمازون چنین فعالیتی دارند. در این تجارت کاربران به راحتی میتوانستند کالاهای مختلف، از خوراکی تا تلفن همراه، دوربین و حتی اتومبیل را اینترنتی خرید کنند. قطعاً اگر فروشنده در این نوع تجارت بتواند اعتماد مصرفکننده را جلب کند، برنده است، همچنین با هزینه کمتر به کالای موردنظرش میرسد.
C2B یا تجارت مصرفکننده با فروشنده
در این نوع تجارت، مصرفکننده به دنبال کالای موردنیازش در اینترنت به صورت توافقی با فروشنده آنرا خریداری میکند. برای مثال منِ فروشنده اجناسم را با قیمت مورد نظر خودم برای فروش آنلاین میگذارم، مصرفکننده نیز میتواند پیشنهاد قیمت دهد، آنگاه فروشنده بررسی میکند و در صورت توافق معامله انجام میشود.
C2C یا تجارت مصرفکننده با مصرفکننده
در این نوع از تجارت الکترونیکی مزایده و مناقصۀ کالاها و خدمات بهصورت اینترنتی انجام میشود یعنی مصرفکنندگان بدون واسطه باهم معامله میکنند. در واقع C2C را میتوان به صفحۀ نیازمندیهای روزنامه یا یک سمساری تشبیه کرد. برای مثال، فروشگاه ebay بزرگترین نمونه از تجارت C2C است. این فروشگاهها فقط بهعنوان واسطه هستند و خود سایت چیزی برای فروش ندارد.
نکته! اگر در تعریف تجارت الکترونیک دقت کرده باشید، اشاره کردیم که این تجارت یعنی معاملاتی که فقط کالا رد و بدل شود. اما با پیشرفتی که داشته است، فقط به معامله کالا ختم نشد.
P2P یا تجارت نقطه به نقطه
تجارت P2P زمانی است که افراد بتوانند مستقیم با هم پول ردوبدل کنند و بیشتر برای تسویه حساب خریدار با فروشنده است. پرکاربردترین سرویس برای این نوع تجارت PayPal است. دقت کنید که اشاره کردیم به تسویه حساب! چون مبلغ اصلی این معامله بهصورت رو در رو منتقل میشود. با معرفی اپلیکیشنهای پرداخت برای گوشیهای هوشمند، افراد بیشتری به معاملات غیرحضوری روی آوردند.
B2A یا تجارت فروشنده با اداره
مبادلات تجاری-مالی بین شرکتها و سازمانهای دولتی در این دسته از تجارت الکترونیک قرار میگیرد. پرداخت عوارض مالیاتها از مثالهایی است که میتوان برای تجارت B2A داشت. این مدل تجارت هماکنون مثل یک کودک نوپا است. اما با گسترش ارتباطات دولت در آیندهای نه چندان دور، رشد خوبی خواهد داشت.
C2A یا تجارت مصرفکننده با اداره
C2A در حیطۀ جمعآوری کمکهای مردمی، پرداخت مالیات بر درآمد و هرگونه امور تجاری دیگری که بین دولتها و مردم انجام میشود، اشاره دارد که هنوز اول راه است و جای پیشرفت دارد.
G2C یا تجارت دولت با مشتری
این نوع تجارت، نوعی مبادلۀ الکترونیکی میان دولت یک کشور با مشتریان داخلی یعنی مردم است، برای مثال دادوستد سازمانها و نهادهای دولتی با مردم نمونهای از تجارت الکترونیک G2C است.
حتما بخوانید: خرید طرح ترافیک تهران ۱۴۰۳ | همه چیز درباره محدودهها و هزینههای رزرو طرحG2G یا تجارت دولت با دولت
معاملات تجاری بین دولتها در این دسته قرار میگیرد. برای مثال انواع صادرات و واردات کشور، مثل خرید و فروش کالا، نفت و… از نوع تجارت دولت با دولت هستند.
از بین مدلهایی که بیان کردیم، امروزه مدلهای B2C و B2B پرکاربردترین هستند اما دیگر مدلها هنوز نیاز به استراتژیهایی دارند تا بتوانند به جایگاه اصلیشان برسند. در واقع دلیل این همه تأکید بر تجارت الکترونیک مزایایی است که برای فروشنده و خریدار دارد. البته که معایبی هم دارد اما در ادامه با اطلاع از آنها بهتر میتوانید قضاوت کنید.
مزایا و معایب تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک یک تجارت عادلانه است چون اگر مزیت یا عیبی داشته باشد، هم برای مشتریان است و هم برای صاحبان کسبوکار. با توجه به اینکه این تجارت پیشرفت خوبی داشته است، بهتر است ابتدا به بررسی مزایای آن بپردازیم.
مزایای تجارت الکترونیک برای صاحبان کسبوکار
همانطور که گفتم چندتا از مزیتهای تجارت الکترونیک مستقیماً به کسبوکارها مربوط میشود که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
افزایش میزان فروش
درصورتی که فروش هم برای داخل و هم خارج از کشور باشد و راههای مختلفی برای دریافت پول از مشتری پیشبینی کرده باشند، میتوانند فروش آنلاین زیادی با سود بالا را تجربه کنند.
افزایش مشتریان
دغدغۀ اصلی تمام کسبوکارها، چه آنلاین و چه غیرآنلاین، مشتری است. فقط کافیست با اجناس خوب و باکیفیت، اعتماد مشتری را جلب کنند تا مشتری بیشتری را به دست بیاورند.
دسترسی در تمام ساعات روز و سال
ایام تعطیل،روزهای برفی، بارانی و حتی مثل شرایط الان با وجود بیماریهای واگیردار، درب تجارت آنلاین هیچگاه بسته نمیشود؛ چون مشتری با داشتن اینترنت و یک گوشی موبایل یا لپتاب، خیلی راحت میتواند خرید خودش را انجام بدهد.
جهانیشدن فعالیت شرکتها
امروزه فن ترجمه به کمک تجارت الکترونیک آمده است. درواقع با استفاده از این ویژگی یک سایت فروش اینترنتی میتواند، محصولاتش را به تمام زبانها معرفی کند و مشتریان در سراسر جهان، اجناس موردنیازشان را خرید کنند، بدون اینکه از منزل خارج شوند.
پرداخت نقد و آنلاین
مهمترین مزیت این تجارت، پرداخت بهصورت نقد و آنلاین است. چون در خریدوفروش حضوری، چک با مدت زمان طولانی و یا با پرداخت بیعانه انجام میشود و فروشنده دیر به پول خودش میرسد، درحالی که در فروش آنلاین، در صورت پرداخت، کالا برای مشتری ارسال میشود.
مزایای تجارت الکترونیک برای مشتری
حالا نوبت میرسد به بررسی مزیتهای تجارت الکترونیک برای مشتریها.
حتما بخوانید: راهنمای افزایش فروش با تبلیغات پیامکی در دوگنبدانقیمت مناسبتر
چون بدون واسطه به دست مشتری میرسد و علاوهبرآن هزینه رفتوآمدی هم نباید پرداخت کند.
راحتی خرید در منزل
شما تنها با چندتا کلیک ساده میتوانید محصولات موردنظرتان را خریداری کنید و با کیفیت عالی آنها را تحویل بگیرید، بدون اینکه سختی ترافیک و هوای آلوده را تحمل کنید.
صرفهجویی در وقت شما
با این کار وقت کمتری از شما گرفته میشود و میتوانید برای سایر کارهای روزانهتان برنامهریزی کنید.
تنوع در انتخاب
شما در یک فروشگاه آنلاین با تنوع زیادی از فروشندههای مختلف روبهرو میشوید. پس به راحتی میتوانید کالای موردنظرتان را انتخاب کنید.
امکان مقایسه آنلاین
فروشگاههای آنلاین ویژگی تمام محصولاتی که برای فروش گذاشتهاند را برای مشتریان به نمایش میگذارند و آنها میتوانند خیلی راحت از بین چند محصول، مقایسه داشته باشند و نزدیکترین کالا به سلیقهشان را خریداری کنند.
دسترسی به نظرات سایر کاربران سایت
امروزه چون تعداد سایتهای فروش اینترنتی افزایش پیدا کرده است، رقابت سنگینتر شده و مشتریان کمتر به سایتهای جدید اعتماد میکنند. اما اگر هر سایتی قسمت نظرات و انتقادات داشته باشد، منِ خریدار به راحتی با خواندن تجربیات مشتریان دیگر که قبلاً از آن کالا استفاده کردهاند، خیلی راحتتر میتوانم تصمیم به خرید بگیرم.
تخفیفهای آنلاین
اکثر سایتها تخفیفهای خوبی، در بعضی موارد تا 80% هم برای خریدهای آنلاین میگذارند که خب فرصت خوبی برای خرید بهتر خواهد بود.
معایب تجارت الکترونیک برای صاحبان کسبوکار
طبیعتاً تجارت الکترونیک هم مانند هر روش دیگری علاوهبر مزیت، معایب مختص به خودش را هم دارد که در ادامه این معایب را برای کسبوکارها بررسی میکنیم.
حتما بخوانید: فرصت طلایی جذب مشتری در بافقمسائل مالی فروش محصول
درصورتی که خریدار از جنس خریده شده راضی نباشد، حق اعتراض دارد و فروشنده برای اینکه مشتری خودش را حفظ کند، باید خسارت را پرداخت کند. در چنین شرایطی هم جنس فروشنده از دست رفته است و هم پولی که بابت آن دریافت کرده است.
امنیت سایت
امروزه بابت مسائلی مثل هککردن سایت، یک فروشگاه اینترنتی خیلی راحت میتواند توسط افراد ناشناس از دسترس خارج شود و چون برگشت سایت و دسترسی مجدد به تمام کاربران قبلی سایت زمانبر است و شاید هیچگاه مثل قبل هم نشود.
طراحی حرفهای سایت با پرداخت هزینۀ بیشتر
وقتی نیمی از درآمد شما از فروش اینترنتی باشد باید زیرساختهای سایتتان را به خوبی بررسی کرده باشید تا تمام معاملات به درستی و بدون کموکاست انجام شود. این کار هم فقط توسط یک متخصص باید انجام شود که خب پرداخت هزینه بیشتری برای فروشنده خواهد داشت.
خدمات پس از فروش
اگر خریدار از خرید خود راضی نباشد، فروشنده باید آن را با هزینه خود بازگرداند و هزینه پرداختی از طرف مشتری را نیز به او پس بدهد. در خیلی از موارد خریدار، چیزی بیش از بازپرداخت مبلغ خود را میخواهد.
خدمات اینترنتی کافی
برای اداره بهتر سایت، قبل از اینکه تجارتتان را رسماً آغاز کنید، اطمینان پیدا کنید که منطقهی شما پهنای باند مخابراتیای که برای ادارهی موثر کسبوکارتان ضروری است، را دارد.
رشد مستمر
با پیشرفت تکنولوژی، سیستمهای مورد استفاده در کسبوکار شما نیز باید بهروز باشند و حتی جایگزین شوند. تمام این موارد هزینههای اضافی است که فروشنده آنلاین باید پرداخت کند تا تجارت خودش را حفظ کند.
معایب تجارت الکترونیک برای مشتری
خب از اینجا به بعد معایب تجارت الکترونیک را برای مشتریها میخوانید.
حتماً از خطرات پرداخت از طریق درگاههای اینترنتی آگاه هستید. پس پیش از انجام تراکنش آنلاین، حتماً گواهیهای امنیت وبسایت را بررسی کنید. گرچه بسیاری از سایتها قابل اطمینان هستند، ولی بازهم همیشه تحقیق کنید و سایتهایی را که امنیت ندارند شناسایی کنید.
حتما بخوانید: چگونه اشتباه خود در بازاریابی پیامکی را جبران کنیم؟کیفیت کالا
با این تجارت، همهچیز به راحتی در دسترس قرار گرفته ، اما مشتری فقط پس از تحویل محصول میتواند آن را لمس کند. پس حتماً قبل از ثبت سفارش، روش و شرایط بازگرداندن کالا در صورت عدم رضایت از آن را بررسی کنید و مطمئن شوید که گزینهای برای بازگرداندن کالا وجود دارد.
تأخیر در دریافت محصول
در خریدهای اینترنتی برعکس خریدهای حضوری بسته به نوع کالایی که انتخاب کردید سریعترین زمانی که کالا به دست شما میرسد، نصف روز است و در بعضی موارد 10-15 روز کاری.
دسترسی به اینترنت
در صورت عدم دسترسی به اینترنت، از خرید به روش تجارت الکترونیک محروم میمانید. درضمن استفاده از اینترنت، هزینهبر است و اگر شما از وایفای رایگان استفاده میکنید، احتمال اینکه اطلاعات شما روی وبسایتی ناامن به سرقت برود، زیاد است. اگر هم نمیخواهید از اینترنت رایگان استفاده کنید یا حتی نمیتوانید در منزلتان اینترنت یا رایانه داشته باشید، بهتر است خریدهایتان را حضوری انجام دهید تا خطری امنیت حساب شما را تهدید نکند.
هزینههای پنهان خرید آنلاین
وقتی حضوری خرید میکنید، از قیمت کالا، هزینه حملونقل، بارگیری و مالیاتی که پرداخت میکنید، خبر دارید. اما در مورد خریدهای آنلاین باید مراقب باشید، زیرا ممکن است هزینههای پنهانی وجود داشته باشد و روی صورتحساب خرید شما ننوشته باشند، ولی مبلغ آن روی فرم پرداخت ظاهر شود. بهخصوص در مورد خریدهای بینالمللی مثلاً زمانی که شما از طریق سایتهای واسطه، کالایی را از کشور ترکیه خریداری میکنید.
کاهش تعاملات اجتماعی
در تجارت الکترونیک افراد کمتر با یکدیگر روبهرو میشوند و این باعث میشود روابط کاری و اجتماعی کمتر از قبل باشد، درحالیکه در خیلی از موارد همین روابط اجتماعی کمتر میتواند خطرات و آسیبهای دیگری مثل گوشهگیری، کاهش اعتماد به نفس و ... را برای اشخاص به دنبال داشته باشد.
خب تا به اینجا که مزایا و معایب تجارت الکترونیک را بررسی کردیم، بهتر میتوانیم تصمیم بگیریم که آیا چنین تجارتی را شروع کنیم یا نه؟ اگر جوابمان مثبت باشد باید مثل هر کار دیگری مراحلی را طی کنیم تا به آن برسیم.
مراحل راهاندازی تجارت الکترونیک
مراحل و نکاتی که باید انجام شود زیاد هستند، اما پنج مرحله در بین همۀ آنها ضروری است و باید اولویت شما باشد. این مراحل شامل:
- Domain و ثبت آن
- طراحی و ساخت سایت
- پیداکردن فضا روی اینترنت
- درگاه پرداخت الکترونیکی
- تأمین امنیت سایت
- بازاریابی، تبلیغ و جذب مشتری
مرحله اول: domain و ثبت آن
اولین مرحله داشتن یک سایت است. درواقع صاحب سایت، یک نام برای خودش انتخاب میکند و آن را در شبکه اینترنت ثبت میکند. دقت کنید که این مرحله و انتخاب نام سایت اهمیت زیادی دارد و تا حد امکان باید نوع کالاها و خدماتی که عرضه میکند را نشان بدهد.
سایتهای مختلفی همچون onlinenic.com و register.com هستند که به شما این امکان را میدهد تا بفهمید سایتی با چنین نامی قبلاً ثبت شده است یا نه!
مرحله دوم: طراحی و ساخت سایت
وقتی رسماً سایت شما به ثبت رسید، باید به فکر طراحی یک سایت کاربردی و جذاب باشید چون کلید تجارت الکترونیک بهخصوص در وب، ارائه بهترین محتوا و مطالب بهصورت آنلاین برای کاربر است. درواقع باید بدانید که موفقیت و محبوبیت سایت شما مستقیماً با کیفیت محتوایی که ارائه میکنید، در ارتباط است. عواملی که بهتر است در طراحی سایت در نظر داشته باشید، شامل :
- سعی کنید سایتتان را از دید مشتری طراحی کنید تا دید خودتان بهعنوان فروشنده
- دسترسی آسان به تمام مطالب و امکان جستجوی سریع
- نحوه ثبت سفارش برای مشتری آسان باشد و با کمترین مراحل انجام شود
- امکان ارتباط مشتری با فروشندگان و مسئولین سایت را فراهم کنید
- فروشندگان به قسمت نظرات و انتقادات اهمیت بیشتری دهند و سعی کنند از آنها استفاده کنند
- بهروزرسانی سایت هر روز انجام شود و محتوایات تازه و مطابق با نیاز مشتری را ارائه دهد
با رعایت این 6 عامل، قطعاً سایت موفقی خواهید داشت. البته بهتر است طراحی و اداره سایت به دست متخصص این کار سپرده شود تا مشکلی پیش نیاید.
مرحله سوم: پیدا کردن فضا روی اینترنت
منظور از این مرحله این است که مکان مناسبی برای فروشگاه اینترنتی خودتان پیدا کنید، چنانچه فروشگاه فقط بهصورت آنلاین فعالیت کند، باز هم باید مکانی برای انجام امور روزانه و رسیدگی به سفارشات و ... داشته باشد. مکانی که مشتری به آن اعتماد داشته باشد و اکثراً آن را بشناسند و حتی بتواند دنیا را از وجود سایت شما باخبر کند.
مرحله چهارم: درگاه پرداخت الکترونیکی
مهمترین مرحلهای که باید به آن دقت داشت، همین مرحله است. چون اگر مشکلی پیش بیاید اولین خطری که فروشنده را تهدید میکند، از دست دادن اطمینان مشتری است. پس این کار باید بهگونهای باشد که از سوی دو طرف مورد قبول باشد و چون بحث الکترونیک است، تمام مراحل حتی پرداخت هم باید اینترنتی باشد. مدلهای مختلف پرداخت آنلاین:
- پرداخت مستقیم بر مبنای حساب (Direct account based)
- عدم ارتباطی مستقیم بین خریدار و فروشنده یا Indirect pull account based
- پرداخت غیرحضوری با نرمافزارهای ویژه
- کیف الکترونیکی یا E-Wallet
مرحله پنجم: تامین امنیت سایت
از آنجا که خطرات زیادی سایتها و فروشگاههای معتبر اینترنتی را تهدید میکند، پس باید به فکر روشهای تأمین امنیت باشیم، مثل:
- رمزگذاری: روشی که در آن متن اصلی پیام با استفاده از یکسری عملیات ریاضی معکوسپذیر به یک متن بی معنا تغییر پیدا میکند و هک کردن آن سختتر خواهد شد. با اینکار ترتیب عناصر یک پیغام تغییر میکند و برای همه به جز گیرنده غیر قابل فهم میشود.
- تایید هویت: برای جلب اعتماد هر یک از طرفین باید مطمئن شوند که طرف دیگر همان کسی است که ادعا میکند برای مثال با امضاء دیجیتالی و صدور گواهینامه دیجیتالی برای تائید هویت الزامی است.
- حفاظهای امنیتی: مثل لایههای محافظ در سیستمها که یک سپر حفاظتی بهعنوان یک پوشش برای سرورها و وهمینطور کامپیوترهای مشتریان قرار میگیرد و هر گونه پیام اطلاعاتی که قرار است دریافت شود، باید از این سپر حفاظتی عبور کند. مشهورترین آنها که به احتمال زیاد شنیدهاید، فایروالها و آیپیها هستند.
مرحله ششم: بازاریابی، تبلیغ و جذب مشتری
این مرحله بهمنظور جذب اقدامات و اطلاعات برای تجارتهایی است که محصولات یا خدمات خود را به شکل الکترونیکی ارائه میدهند. این کار بهتر است توسط متخصصان بازاریابی تجارت الکترونیک انجام شود چون آنها از از رسانههای اجتماعی، محتوای دیجیتال، موتورهای جستجو و کمپینهای مبتنی بر ایمیل برای جذب بازدیدکنندگان و تسهیل فرآیند خرید آنلاین استفاده میکنند.
- بازاریابی رسانههای اجتماعی
- بازاریابی محتوا
- بازاریابی موتور جستجو
- بازاریابی مبتنی بر ایمیل
وقتی تمام مراحل را طی کردید، بهتر است به مدرن شدن کارتان بیشتر فکر کنید. چگونه؟!
کارت ویزیت الکترونیکی
منظور هر نوع کارت ویزیتی است که با ابزارهای الکترونیکی مثل تلفن همراه، رایانه و ... استفاده میشود. این نوع کارت جایگزینی برای کارت ویزیتهای کاغذی است که با هزینه کمتر امکانات زیادی را به مشتریان میدهد. کاربرد آن برای معرفی رسمی کسبوکار یا شخص است که میتوانند ارتباط موثرتری با مشتریانشان داشته باشند.
کارت ویزیت الکترونیکی به 2 صورت وجود دارد:
- نوع اول به صورت سیستم پیامکی CRM
- نوع دوم پنل اختصاصی USSD
در نوع اول مشتری کد اختصاصی کسبوکار یا شخصی را به سامانه مربوطه پیامک کرده و سپس تمام اطلاعات شامل خدمات، آدرس مغازه یا شرکت، تلفن همراه، ثابت و... را از طریق تلفن همراهش دریافت خواهد کرد. مزیت اصلی کارت ویزیت الکترونیکی این است که این اطلاعات در هر لحظه توسط تلفن همراه صاحب کارت ویزیت قابلیت ویرایش دارد، درحالی که کارت ویزیتهای قدیمی در چنین شرایطی باید مجدداً چاپ میشدند. همچنین شماره تماس مشتری که کد را ارسال کرده است در باشگاه مشتریان کسبوکار ذخیره میشود.
در نوع دوم، یک پنل اختصاصی به کسبوکارها داده میشود و در قالب سرشماره * عدد # فعال میشود. فقط کافیست مشتری کد مخصوص را شمارهگیری کند تا اطلاعات کاری آن تجارت و یا صاحب کارت ویزیت الکترونیک برایش نشان داده شود. در این روش هم شماره تماس مشتری که کد را شمارهگیری کرده است در باشگاه مشتریان کسبوکار ذخیره میشود و پس از آن صاحب کارت ویزیت میتواند با مشتریانشان در ارتباط باشد.
برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد کارت ویزیت الکترونیکی به دست بیاورید، پیشنهاد میکنم مطلب «کارت ویزیت الکترونیکی فقط کلاس ندارد» را مطالعه کنید.
کاربرد تجارت الکترونیک
تجارت الکترونیک کاربرد خیلی وسیعی دارد یعنی نه تنها خرید و فروش از طریق اینترنت را شامل میشود؛ بلکه سایر جنبههای فعالیت تجاری مانند تهیه لیست از کالاها، مدیریت تولید، تهیه، توزیع، جابهجایی کالاها و همچنین خدمات پس از فروش را نیز دربرمیگیرد. از طرفی کاربرد آن در بهينهسازي مصرف انرژي و کاهش آلودگيهاي زيست محيطي، فناوری اطلاعات و آیتی، تجارت کشور و نقل و انتقالات پول و ... هم قابل چشمپوشی نیست. منظور از این کاربردیبودن این است که این نوع تجارت چند بعدی است، یعنی اینکه نه تنها انسانها بلکه محیطزیست هم سود میبرد.
سخن پایانی
تجارت الکترونیک، تجارتی رو به رشد است، و تا به الان هم به جایگاه خوبی رسیده؛ اما سیر تحولات نسلبهنسل، جایگاه بهتری را برای آن پیشبینی کرده است. جایگاهی که هرکس برای خودش یک تجارت الکترونیک داشته باشد و نه تنها خودش بلکه افراد زیادی در کنار او به سود کافی برسند. امروزه این نوع تجارت در قالب سایتها و شرکتهای مختلف، بیش از پیش به مردم معرفی میشود و رفتهرفته به نقطه اوج خودش میرسد. امیدواریم با مطالعه این مقاله شما هم بتوانید شروع خوبی داشته باشید و کسبوکار خودتان را راهاندازی کنید.