تکمیل خودکار کد تایید (Autofill) قابلیتی است که در دستگاههای هوشمند و نرمافزارهای مدیریت فرم یا داده ارائه میشود. این ویژگی باعث میشود کدهای تأیید یکبار مصرف (One-Time Password یا OTP) که معمولاً از طریق پیامک یا ایمیل برای تأیید هویت ارسال میشوند، بهطور خودکار شناسایی و در فیلد مربوطه وارد شوند.
به عبارت دیگر با استفاده از Autofill، کاربران میتوانند بدون نیاز به تایپ دستی اطلاعات، فرمهای مختلف را پر کنند و در زمان خود صرفهجویی کنند؛ یکی از کاربردهای اتوفیل، درج خودکار رمز یکبار مصرف یا OTP در مرورگرها، اپلیکیشنها و تراکنشهای آنلاین است. در این مقاله، به بررسی تاریخچه، تکامل، مزایا، چالشها و آینده فناوری Autofill خواهیم پرداخت.
تاریخچه و اهمیت Autofill
قابلیت autofill یا تکمیل خودکار کد تایید و سایر اطلاعات مهم و پرکاربرد، از اوایل دهۀ 2000 با هدف سادهتر شدن فرآیند پر کردن فرمهای آنلاین و کاهش اشتباهات تایپی ایجاد شد. ابتدا، مرورگرها تنها قادر به ذخیرۀ اطلاعات محدودی مانند نام کاربری و رمز عبور بودند. اما با بهروزرسانی مرورگرها، امکان ذخیرۀ طیف وسیعی از اطلاعات شخصی و حساس با استفاده از Autofill فراهم شد.
توسعۀ این فناوری به مرورگرها محدود نشد و به سایر برنامههای کاربردی مانند ایمیل، برنامههای پرداخت آنلاین، صفحات پرداخت و… نیز گسترش پیدا کرد. در واقع، Autofill از یک ویژگی ساده به فناوریای پیچیده و ضروری تبدیل شده که نقش مهمی در تسریع فرآیندها و بهبود تجربۀ کاربری دارد.
Autofill چگونه کار میکند؟
Autofill بر اساس شناسایی الگوها و دادههای ذخیرهشده در دستگاه یا مرورگر عمل میکند. این فناوری به صورت زیر کار میکند:
- ذخیرۀ اطلاعات: مرورگرها یا برنامهها اطلاعاتی مانند نام، آدرس، شماره تلفن، کدهای تأیید، و جزئیات پرداخت را در پایگاه داده محلی یا حساب ابری کاربر ذخیره میکنند. این اطلاعات معمولاً با اجازه کاربر ذخیره میشوند.
- تشخیص الگوهای فرم: هنگام باز شدن یک صفحه وب یا برنامهای که شامل فرمهای ورودی است، Autofill الگوی فیلدها (مانند «نام»، «آدرس ایمیل» یا «شماره کارت اعتباری») را شناسایی میکند.
- پیشنهاد تکمیل خودکار: سیستم با تطبیق الگوهای شناساییشده با دادههای ذخیرهشده، گزینههای مرتبط را به کاربر پیشنهاد میدهد. این پیشنهاد معمولاً در کنار یا بالای فیلد ظاهر میشود.
- پر کردن فیلدها: با انتخاب کاربر، اطلاعات به صورت خودکار در فیلدهای مربوطه درج میشوند.
کاربرد در احراز هویت دو مرحلهای
قابلیت تکمیل خودکار کد تایید میتواند در احراز هویت دو مرحلهای نیز مورد استفاده قرار بگیرد. با توجه به محدود بودن زمان استفاده از OTPها در تراکنشهای بانکی یا هنگام احراز هویت دو مرحلهای (Two Factor Authentication) برای ورود به اپلیکیشنهای مختلف یا وبسایتهای برخی از ارگانهای دولتی، وجود قابلیت Autofill میتواند بسیار کمککننده باشد. در صورت فعال بودن این گزینه، کاربر نیازی به حفظ کردن یا کپی کردن کد تایید پیامکی نداشته و میتواند به آسانی کد را انتخاب و وارد کند.
چگونه قابلیت Autofill را فعال کنیم؟
فعالسازی قابلیت Autofill به نوع مرورگر یا دستگاه بستگی دارد. قابلیت Autofill را میتوانید برای فرمهای وبسایت یا ارسال پیامک OTP از پنل اس ام اس فعال کنید. در ادامه روشهای فعالسازی این قابلیت در مرورگرهای رایج و دستگاههای هوشمند را توضیح میدهیم.
تنظیمات Autofill در مرورگر Google Chrome
اگر میخواهید قابلیت Autofill یا Autocomplete را در Google Chrome برای خودتان فعال کنید تا هربار نیازی به وارد کردن پسوورد در وبسایتهای مختلف نداشته باشید، به روش زیر عمل کنید:
- مرورگر را باز کنید و به منوی تنظیمات (Settings) بروید.
- به بخش Autofill یا Privacy and Security بروید.
- گزینههای مربوط به Passwords, Payment Methods, یا Addresses and More را فعال کنید.
- اطلاعات جدید را اضافه کنید یا اجازه دهید مرورگر هنگام ورود اطلاعات، آنها را ذخیره کند.
فعالسازی autofill در مرورگر Firefox
برای این کار، نیاز به نصب اکستنشن Lightning Autofill مخصوص Firefox دارید. بعد از نصب این اکستنشن میتوانید فقط برای یک بار فرم اطلاعات را پر کنید و برای دفعات بعدی، از قابلیت تکمیل خودکار اطلاعات استفاده کنید.
حتما بخوانید: بازاریابی پیامکی چیست؟تنظیمات Autofill در مرورگر Safari (iOS و macOS)
- در تنظیمات، گزینۀ Apps و سپس Safari را انتخاب کنید.
- گزینۀ Autofill را انتخاب کنید.
- گزینۀ Autofill Passwords and Passkeys را فعال کنید و مشخص کنید که میخواهید پسووردها در چه قسمتی ذخیره شوند (مثلاً اپ Passwords آیفون)
Autofill در دستگاههای Android
- به تنظیمات دستگاه بروید و بخش Google را باز کنید.
- در بخش Autofill and Passwords، گزینههای مورد نظر خود را انتخاب و آنها را فعال کنید.
فعالسازی قابلیت Autofill در دستگاههای iOS
- در تنظیمات، گزینۀ Apps و سپس Passwords را انتخاب کنید.
- گزینۀ View Autofill Settings را انتخاب کنید.
- گزینۀ Autofill Passwords and Passkeys را فعال کنید و مشخص کنید که میخواهید پسووردها در چه قسمتی ذخیره شوند (مثلاً اپ Passwords آیفون)
راهنمای استفاده در فرمهای وب
در صورتی که تمایل به فعالسازی قابلیت Autofill یا Autocomplete در فرمهای وبسایت خود را داشته باشید، در نمونه کد html مربوط به فرم، عبارت autocomplete = on را در کد فرم استفاده کنید.
اگر autocomplete = on را در کد فرم قرار دهید، مرورگر فیلدهای فرم را طبق اطلاعاتی که قبلاً توسط کاربر وارد شده و مرورگر اجازۀ ذخیرهسازی آنها را داشته، پر میکند.
فعالسازی Autofill هنگام ارسال پیامک کد تایید با افزونۀ دیجیتس
اگر میان افزونههای پیامکی، افزونۀ دیجیتس را برای ارسال پیامک کد تایید از وبسایت خود انتخاب کردهاید، میتوانید قابلیت تکمیل خودکار کد تایید را نیز فعال کنید. به این روش، زمانی که کد تایید یا رمز یکبار مصرف برای کاربران ارسال میشود، نیازی به کپی کردن کد ندارند و میتوانند از Autofill استفاده کنند.
قابلیت تکمیل خودکار کد تایید پیامکی هنگام ارسال با خط اختصاصی
اگر پیامک کد تایید را با خط اختصاصی ارسال میکنید، برای فعالسازی تکمیل خودکار کد تایید به این شکل عمل کنید:
در پیشخوان سایت خود، گزینۀ Digits را از منوی سمت راست انتخاب کنید. از داشبورد دیجیتس، وارد بخش درگاه پیامکی شوید.
نام کاربری، رمز عبور و سایر اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید.
هنگام نوشتن متن پیامک ارسالی برای کاربر، ابتدا متن دلخواه خود را بنویسید و سپس عبارت زیر را در پایان متن درج کنید:
نکته: در صورتی که عبارت بالا در متن پیامک درج نشود، قابلیت تکمیل خودکار کد تایید فعال نخواهد شد.
میتوانید با ورود شماره تلفن خود در بخش ارسال تست، متن پیامک ارسالی را به صورت تستی مشاهده کنید.
برای مثال، فرض کنید پیامک از سمت ملی پیامک ارسال شود و متن پیامک را به این صورت بنویسیم:
پیامک ارسالی به شکل زیر خواهد بود؛ کد تایید به صورت تصادفی تعیین میشود:
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ ارسال پیامک با افزونۀ دیجیتس، راهنمای افزونه دیجیتس را بخوانید.
قابلیت تکمیل خودکار کد تایید پیامکی هنگام ارسال با وبسرویس خدماتی اشتراکی
ممکن است بخواهید پیامک کد تایید را از وبسرویس خدماتی اشتراکی و با استفاده از افزونۀ دیجیتس ارسال کنید. در این صورت، هنگام نوشتن متن الگو در پنل اس ام اس، ابتدا متن دلخواه خود را بنویسید و در پایان، عبارت زیر را به متن اضافه کنید:
نکته: به جای آدرس melipayamak.com، آدرس وبسایت خود را بنویسید.
در این حالت، کد تایید به صورت تصادفی به جای {0} قرار میگیرد.
در ادامه و پس از تایید پیامک، کد متن را در صفحۀ ارسال پیامک از دیجیتس، در بخش کد متن وب سرویس خدماتی ملی پیامک قرار دهید.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ ارسال پیامک با استفاده از الگو (پترن) در وبسرویس خدماتی اشتراکی، مقالۀ پیامک پترن را بخوانید.
مزایا و معایب تکمیل خودکار کد تایید و سایر اطلاعات
استفاده از قابلیت Autofill چه مزایا و معایبی برای کاربران دارد؟ هنگام استفاده از این قابلیت باید به چه نکاتی توجه کنیم و در چه مواردی احتیاط کنیم؟
مزایای استفاده از Autofill
- صرفه جویی در زمان بدون نیاز به تایپ مجدد اطلاعات در هر فرم
- کاهش احتمال اشتباهات تایپی هنگام وارد کردن اطلاعات
- بهبود تجربۀ کاربری
معایب استفاده از Autofill
- احتمال بروز برخی مشکلات امنیتی در صورت به سرقت رفتن دستگاه یا آلوده شدن به بدافزارها
- وجود احتمال حملات فیشینگ در صورت وارد کردن اطلاعات در سایتهای جعلی و ذخیرهکردن آنها برای استفاده از قابلیت autofill
- وابستگی به مرورگر
هنگام استفاده از قابلیت Autofill به چه نکاتی توجه کنیم؟
- بهتر است اطلاعات مربوط به کارتهای بانکی خود را در صفحات پرداخت ذخیره نکنید.
- برای افزایش امنیت حسابهای خود، از احراز هویت دو مرحلهای استفاده کنید.
- مرورگر را به صورت مداوم آپدیت کنید تا از آخرین ویژگیهای امنیتی موجود بهرهمند شوید.
- اطلاعات را فقط در وبسایتهای معتبر ذخیره کنید.
نتیجهگیری
Autofill یا قابلیت تکمیل خودکار کد تایید و سایر اطلاعات، زندگی آنلاین ما را سادهتر و سریعتر کرده است. با رعایت نکات امنیتی، میتوانیم از مزایای این قابلیت بهرهمند شویم و در عین حال، حریم خصوصی خود را حفظ کنیم. در صورتی که مایل به استفاده از قابلیت Autofill هنگام ارسال پیامک کد تایید هستید، میتوانید با استفاده از افزونۀ دیجیتس و اتصال به پنل ملی پیامک، این ویژگی را فعال کنید. ضمناً میتوانید سوالات و دیدگاههای خود را برای ما کامنت بگذارید.