وردپرس محبوبترین بستر ساخت وبسایت در جهان است. بیش از 33 درصد وبسایتهای دنیا از آن استفاده میکنند. میدانید دلیل این محبوبیت چیست؟ نصب آسان! همین باعث شده است که هرکسی بتواند سایت خودش را بسازد. اکثر ارائهدهندگان هاست در دنیا به شما اجازه میدهند تا با چند کلیک ساده آن را نصب کنید و جالب است بدانید نصب وردپرس بیشتر از 5 دقیقه زمان نمیبرد! با آموزش نصب وردپرس همراه ما باشید.
وردپرس چیست؟
وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا یا CMS بر پایه زبان برنامهنویسی PHP است که به شما امکان راهاندازی سایت و وبلاگ را میدهد. یکی از مهمترین ویژگیهای وردپرس رابط کاربری ساده است که کار کردن با آن را برای هرکس با هر سطحی از دانش آسان میکند. مدیریت فایلها، عکسها، متن و ... در وردپرس به سادگی خوردن آب است! ویژگی دیگر وردپرس، متنباز بودن آن است؛ یعنی میتوانید هر تغییری که بخواهید را در آن پیادهسازی کنید. علاوهبر اینها، تقریباً برای هر کاری که بخواهید انجام بدهید یک افزونه وجود دارد.
همۀ این موارد باعث شده وردپرس بین مردم عادی هم محبوب باشد، چه برسد به اهل فن! همانطور که گفتیم دلیل اصلی این محبوبیت نصب آسان وردپرس است. بیایید باهم فرایند نصب وردپرس را از ابتدا تا انتها بررسی کنیم. قبل از همهچیز مواردی که قبل از نصب وردپرس به آن نیاز داریم را میگوییم.
پیشنیازهای نصب وردپرس روی هاست
لازمۀ داشتن یک وبسایت، دامنه است. دامنه همان آدرسی است که مخاطبانتان برای سر زدن به شما از آن استفاده میکنند. مثلاً دامنه ملی پیامک https://www.melipayamak.com است. بعد از خرید دامنه، باید یک هاست باکیفیت هم دست و پا کنید. هاست همان جایی است که اطلاعات شما در آن ذخیره میشود و وردپرس روی آن نصب میشود. تمام عکسها، فیلمها و ... نیز روی هاست ذخیره میشوند. وقتی دامنه و هاست را خریداری کردید اطلاعاتی به شما داده میشود که در ادامه به آن نیاز خواهیم داشت. این اطلاعات در جدول زیر آمده است:
اطلاعات هاست | اطلاعات دامنه |
IP: 12.3456.78
URL: 12.3456.78:9999 Username: MeliPayamak !Password: as23#kjm DNS or Nameserver: ns1.melipayamak.com |
نام دامنه مثلاً https://www.melipayamak.com/ |
حالا با در دست داشتن این اطلاعات وارد مراحل نصب وردپرس شوید.
آپلود فایلهای وردپرس
اولین مرحلۀ بارگذاری یا آپلود فایلهای وردپرس در هاست است. برای این کار باید وارد هاست سایتتان شوید و فایلها را در آنجا قرار دهید. اما کدام فایل؟ مثل هر نصب دیگری در دنیای کامپیوتر، برای نصب وردپرس ابتدا باید فایلهای نصبی آن را دانلود کنید. برای دانلود فایلهای وردپرس میتوانید به سایت رسمی وردپرس فارسی مراجعه کنید. البته میتوانید وردپرس انگلیسی را هم دانلود کنید. فرآیند نصب تفاوتی ندارد. در حال حاضر میتوانید نسخه 5.3 وردپرس را از این سایت دریافت کنید.
وقتی کار دانلود تمام شد وقت آن است که فایلها را به سایت خودتان ببرید. راه ورود به هاست هم مشخص است. استفاده از پنل مدیریت هاستینگ است. پنلهای مختلفی برای مدیریت هاست وجود دارد اما سی پنل (cPanel) معروفترین و محبوبترین آنهاست. البته این پنل برای هاستهایی که IP ایران دارند، کار نمیکند. اگر هاستی که خریداری کردید در ایران هست میتوانید از دایرکت ادمین (Direct Admin) استفاده کنید. در ادامه فرایند نصب در سی پنل و دایرکت ادمین را آموزش میدهیم.
آپلود فایلهای وردپرس در سی پنل
اینجا اطلاعاتی که ارائهدهنده هاست در اختیار شما قرار داده است به کار میآید. اول آدرس سی پنلی که شرکت به شما داده را باز کنید (در مثال ما 12.3456.78:9999). حالا نام کاربری و کلمه عبور را وارد کنید تا به قسمت مدیریت هاست بروید.
حالا که با موفقیت وارد پنل مدیریتی خودتان شدید وقت آن است که فایلهای وردپرس را آپلود کنید. File Manager را بزنید تا وارد قسمت مدیریت فایلها شوید. اینجا تمام فایلهای مربوط به سایت شما قرار دارد.
حالا پوشه Public_html را پیدا کنید و روی آن دوبار کلیک کنید. این پوشه اصلی سایت شما است. حالا گزینه آپلود را بزنید و فایلهایی که دانلود کردید را بارگذاری کنید.
اگر دقت کرده باشید فایل نصب وردپرس zip است. وقتی آپلود فایلها تمام شد وقت آن است که این فایل را از حالت فشرده خارج کنید. پس روی فایل راست کلیک کنید و گزینه Extract را بزنید.
تنها یک قدم دیگر تا بارگذاری کامل فایلها فاصله دارید. وقتی فایل نصب وردپرس را از حالت فشرده خارج میکنید، محتویات آن درون پوشه wordpress قرار میگیرند. این چیزی نیست که ما دنبال آن هستیم! برای نصب وردپرس باید تمام فایلها درون پوشه Public_html باشد. پس دست به کار شوید. فایلها را انتخاب کنید و روی Move کلیک کنید.
در پنجره جدید آدرس Public_html را وارد کنید و Move File را بزنید.
کار تمام است. شما با موفقیت فایلهای وردپرس را در سی پنل بارگذاری کردید و مرحله اول را به اتمام رساندید.
آپلود فایلهای وردپرس در دایرکت ادمین
فرآیند آپلود فایلها در دایرکت ادمین هم به همین صورت است. با استفاده از لینکی که هاستینگ به شما داده است وارد کنترل پنل دایرکت ادمین شوید و نام کاربری و کلمه عبورتان را وارد کنید. همیشه در ورود اطلاعات در پنل کاربری دقت کنید. اگر چند بار نام کاربری یا کلمه عبور را اشتباه وارد کنید، IP شما اجازه ورود به پنل کاربری را نخواهد داشت!
بعد از ورود به پنل کاربری، وارد قسمت File Manager شوید و پوشه Public-html را پیدا کنید. وارد این پوشه شوید و با زدن دکمه Upload File to Current فایل وردپرس را بارگذاری کنید.
بعد از بارگذاری فایل، وقت آن است که آن را از حالت فشرده خارج کنید. برای این کار در ستون Action روی Extract کلیک کنید تا فایل از حالت فشرده خارج شود. بازهم به این نکته دقت کنید که فایلهای وردپرس همه باید در پوشه Public_html باشند.
حتما بخوانید: افزونه پنل کاربری ونوس + آموزش ویدئویی اتصال به پنل پیامکیساخت دیتابیس در سی پنل
مرحلۀ بعدی در نصب وردپرس روی هاست، ساخت دیتابیس در پنل مدیریتی است. بدون دیتابیس نصب وردپرس غیرممکن است. اما چه باید کرد؟ برای ساخت دیتابیس در سی پنل، به بخش Databases بروید. روی MySQL® Database Wizard کلیک کنید تا فرآیند ساختن دیتابیس آغاز شود. یک نام برای دیتابیس خودتان انتخاب کنید و دکمه Next Step را بزنید.
در مرحلۀ بعد، نام کاربری (Username)، کلمه عبور (Password) و مجدداً کلمه عبور (Password Again) را وارد کنید و Create User را بزنید. توجه کنید که پسورد شما باید قدرت کافی برای محافظت از دیتابیس شما را داشته باشد. اگر میخواهید خیالتان راحت باشد از Password Generator استفاده کنید.
در مرحلۀ آخر، باید سطح دسترسیهای دیتابیس را مشخص کنید. برای نصب وردپرس باید تمام دسترسیها برای دیتابیس فعال باشند. پس گزینه ALL PRIVILEGES را انتخاب کنید تا چیزی از قلم نیافتد. در نهایت هم Next Step را بزنید تا ساخت دیتابیس به پایان برسد.
به این نکته دقت کنید که نام دیتابیس، نام کاربری و کلمۀ عبور را جایی ذخیره کنید چون در مرحلۀ بعدی به آن نیاز داریم.
ساخت دیتابیس در دایرکت ادمین
حالا بیایید ساخت دیتابیس در دایرکت ادمین را بررسی کنیم. روند کار خیلی تفاوتی با سی پنل ندارد. در پنل مدیریتی روی MySQL Management کلیک کنید. در این بخش لیست دیتابیسهای موجود را میبینید. برای ساختن دیتابیس جدید روی Create new Database کلیک کنید.
در مرحله بعد باید نام دیتابیس (Database Name)، یک نام کاربری برای دیتابیس (Database Username)، کلمه عبور (Password) و تایید کلمه عبور (Confirm Password) را وارد کنید.
کار تمام است! شما توانستید یک دیتابیس در دایرکت ادمین بسازید. اطلاعات دیتابیس را یک جای امن نگهداری کنید؛ در مراحل بعد به آن نیاز خواهیم داشت.
مرحله آخر نصب وردپرس روی هاست
خب، رسیدیم به قسمت اصلی ماجرا یعنی نصب وردپرس! اگر مراحل بالا را انجام دادهاید میتوانید در چند دقیقه وردپرس را برای سایت خودتان نصب کنید. برای شروع آدرس سایتتان را در مرورگر جستجو کنید. برای مثال www.melipayamak.com.
اگر همۀ کارها را درست انجام داده باشید و مشکلی نباشد باید با صفحه خوشآمد گویی وردپرس مواجه شوید. در این صفحه اطلاعات مورد نیاز در فرآیند ثبتنام و نصب وردپرس برایتان یادآوری میشود:
- نام پایگاه داده یا همان دیتابیس
- نام کاربری پایگاه داده
- رمز پایگاه داده
- میزبان پایگاه داده
- پیشوند جدول؛ برای آنان که میخواهند بیش از یک وردپرس روی یک پایگاه داده اجرا کنند.
تمامی موارد بالا همانهایی هستند که در مراحل قبل و ساخت دیتابیس به آن پرداختیم. وقتی همه اطلاعات را آماده کردید دکمه بزن بریم! را بزنید.
در صفحه بعدی اطلاعات خواسته شده را وارد کنید. قسمت میزبان پایگاه داده را تغییر ندهید. بعد از پر کردن تمامی قسمتها دکمه فرستادن را بزنید.
وردپرس به دیتابیس شما وصل شده و دیگر به آخرای خط رسیدهاید! راهاندازی نصب رو بزنید.
آخرین بخش هم پر کردن اطلاعات سایت و ادمین آن است. اینجا 4 بخش وجود دارد که باید آن را پر کنید:
عنوان سایت: نامی است که در بالای سایت به نمایش در میآید. برای مثال ملی پیامک، پیشرفتهترین سامانه پیامک
نام کاربری: اینجا نام کاربری مدیر سایت ثبت میشود. سعی کنید نامی انتخاب کنید که هم شامل حروف کوچک باشد و هم بزرگ. اعداد و نشانهها هم به تقویت آن کمک میکند.
رمز: برای نام کاربری خودتان یک رمز انتخاب کنید. میتوانید از رمز پیشنهادی وردپرس استفاده کنید که امنیت بالایی دارد.
ایمیل شما: ایمیلی که از این به بعد وردپرس از طریق آن با ادمین سایت در ارتباط خواهد بود.
دیگر واقعاً کار تمام است! کافیست دکمه راهاندازی وردپرس را بزنید تا نصب وردپرس روی هاست تمام شود.
سخن آخر
در این مطلب ملی پیامک روش نصب معروف 5 دقیقهای وردپرس را آموزش دادیم. پیشنیازهای نصب وردپرس روی هاست نیز توضیح داده شد؛ از دانلود وردپرس و آپلود آن در سیپنل و دایرکت ادمین گرفته تا ساخت دیتابیس برای وردپرس. برای نصب وردپرس کار سختی در پیش ندارید. کافیست یک دامنه و هاست خریداری کنید و مرحله به مرحله با آموزش نصبی که گفتیم پیش بروید.