همگانی شدن تلفنهای همراه به نوعی از آموزش منجر شده است که به نام آموزش همراه (MLearning) شناخته میشود. در این نوع از آموزش، مطالب آموزشی از طریق گوشی موبایل در دسترس مخاطب قرار میگیرد و به این ترتیب وی در طول کارهای روزانۀ خود به طور مرتب با این مطالب سر و کار خواهد داشت. مسالهای که احتمالاً به پیشرفت سریع این نوع آموزش در ایران کمک شایانی خواهد کرد، سرعت بالای پیشرفت تکنولوژی موبایل است. گوشیهای هوشمند امکانات بسیار متنوعی را در اختیار کاربران خود قرار دادهاند و تکنولوژی 3G نیز به سرعت راه خود را به داخل کشور پیدا میکند. با این وجود منطقی است که به تدریج این شیوه از آموزش را نیز در سیستم آموزشی خود پیادهسازی کنید و آن را گسترش دهید. اما سوال اینجاست که از کجا باید شروع کنید؟ از نظر ما، بهترین روش برای شروع این نوع از آموزش همان ابزار قدیمی همۀ گوشیهای موبایل، یعنی پیامک است. پس در ادامه توضیح خواهیم داد که چرا پیامک برای آموزش همراه مناسب است و چگونه میتوان به بهترین نحو از آن استفاده کرد.
چرا پیامک بهترین ابزار برای ورود به عرصۀ آموزش همراه است؟
- استفاده از پیامک بسیار ساده است و اکثریت مردم میدانند چگونه یک پیامک را ارسال یا دریافت کنند. آمار نشان میدهد که 53% جمعیت جهان از پیامک استفاده میکنند.
- پیامک یک ابزار ارتباطی بسیار سریع است و دریافتکننده تنها ظرف چند دقیقه آن را مشاهده خواهد کرد.
- تمام گوشیهای موبایل دارای قابلیت ارسال و دریافت پیامک هستند. نه گوشی پیشرفته نیاز است و نه دسترسی به اینترنت.
- ارسال پیامکهای آموزشی به راحتی از طریق سامانههای ارسال پیامک ممکن میشود و کار اصلاً پیچیدهای نیست.
- تولید محتوا برای پیامک ساده بوده و ارسال پیامک هزینۀ چندانی برای فرستنده نخواهد داشت.
پیامک را چگونه میتوان برای آموزش همراه مورد استفاده قرار داد؟
ما در اینجا چند پیشنهاد برای نحوۀ استفاده از پیامک را برای شما میآوریم و همچنین چندین مثال مختلف از استفادههای آموزشی پیامک در سایر نقاط جهان را برای شما میآوریم:
- درسهای کوچک: این بدنۀ اصلی سیستم آموزش همراه به حساب میآید. شما مطالب درسی خود را به شکل بخشهایی کوچک و به صورت مرتب برای دانشجویان ارسال میکنید. برای مثال، ارسال کردن چند کلمۀ جدید انگلیسی به صورت روزانه میتواند در افزایش دامنه لغت مخاطب تاثیر بسزایی داشته باشد.
وبسایت پارسهگرد خدمات پیامکی متنوعی را به کاربران خود ارائه میدهد. یکی از این خدمات، سامانۀ پیامک بارداری است که در طول دورۀ بارداری زنان، نکات آموزشی مختلفی را برای آنها ارسال میکند. نکتۀ جالب اینکه پیامکهای مذکور با توجه به روز بارداری مادر برای او ارسال میشوند.
- ارتباط با دانشجو: با پیامک میتواند تبدیل به یک کانال ارتباطی برای مطرح شدن سوالهای دانشجویان باشد. آنها سوال خود را برای شما پیامک میکنند و پاسخها از همین طریق برایشان ارسال خواهد شد. در این روش دیگر خبری از خجالب و ترس برای پرسیدن سوال نخواهد بود. به اضافۀ اینکه دانشجو در طول روز خود با درس مربوطه درگیر خواهد بود.
- ارزیابی دانشجو: شما میتوانید در پیامک خود یک سوال مطرح کنید و از دانشجو بخواهید جواب آن را برای شما ارسال کند. به این ترتیب یک ارزیابی مستمر و همیشگی از وضعیت دانشجو ممکن خواهد شد.
- نظرسنجی: شما میتوانید یک نظرسنجی یا پرسشنامه برای دانشجویان خود ایجاد کرده و آن را از طریق پیامک در اختیارشان قرار دهید.
- هشدار و بهروزرسانی: با استفاده از پیامک میتوانید اساتید، شاگردان و حتی کارمندان خود را از مسائل مختلف آگاه کنید.
در سان فرانسیسکو یک سیستم هشدار وجود دارد که وقوع زلزله یا سونامی را با پیامک به شهروندان هشدار میدهد.
- آموزش همراه را با آموزش الکترونیک همراه کنید: در طی یک دورۀ آموزش الکترونیک، شما میتوانید با پیامک از دانشجویان حمایت کنید و بازخوردی از وضعیت آنها را در اختیارشان قرار دهید. این یک روش بسیار خوب و صمیمی است تا انگیزۀ دانشجویان حفظ شود و ارتباط مستمری بین دو طرف وجود داشته باشد.
* * *
همانطور که گفته شد، برای ایجاد یک سیستم آموزش همراه جامع میتوانید از ابزارهای مختلفی استفاده کنید. اما بدون شک پیامک بهترین نقطه برای شروع یک برنامۀ آموزش همراه است. ارائه چنین سرویسی نیاز به وقت و هزینۀ چندانی ندارد و به راحتی میتوان آن را پیادهسازی کرد. در صورت بازخورد خوب این سیستم نیز میتوانید بعد از مدتی سایر روشهای آموزش همراه را به آن اضافه کنید. در مطالب بعدی بیشتر در مورد آموزش همراه با استفاده از پیامک و جزئیات آن صحبت خواهیم کرد. پس اگر دوست دارید بیشتر در این مورد بدانید، با ما همراه باشد.